Vid Bysjöns strand

Gemensam projektblogg för Bysjöstrands ekoby

Vernissage av studenter från Bygglinjerna vid Högskolan i Dalarna

Av: Thomas Fröbel
Postat under: Nyheter
28 May, 2019
Den 17 maj  presenterade studenter från Bygglinjerna vid Högskolan i Dalarna sina arbeten inom kursen för Småhusbyggande som gjordes utifrån förutsättningarna vid Bysjöstrand Ekoby. Vilken fantastisk dag vi hade med 55 studenter, vernissage av 12 student-koncept, fem presentationer, innovationstänk kring smarta logistiklösningar med Freelway och Tobias Forngren samt många intresserade bybor och förhoppningsvis blivande boende […]

Den 17 maj  presenterade studenter från Bygglinjerna vid Högskolan i Dalarna sina arbeten inom kursen för Småhusbyggande som gjordes utifrån förutsättningarna vid Bysjöstrand Ekoby. Vilken fantastisk dag vi hade med 55 studenter, vernissage av 12 student-koncept, fem presentationer, innovationstänk kring smarta logistiklösningar med Freelway och Tobias Forngren samt många intresserade bybor och förhoppningsvis blivande boende vid Bysjöstrands Ekoby.

Grangärde Sockenstuga och Gästis Gästgiveri bjöd på sin allra vackraste inramning och det var ett myller av samtal, frågor, idéer och nya bekantskaper som skapades denna dag.
Erik Berg, arkitekt från INOBI i Göteborg, tillsammans med Jacob Holgersson miljöstrateg Ludvika Kommun och Lisa Fröbel Bysjöstrand utgjorde denna dag den jury som utsåg vinnande studentarbete. Detta var ett mycket svårt val då alla koncept innehöll väsentliga spännande och viktiga delar. Men efter att ha hört presentationerna så utsåg juryn ”Villa Apollo”med studenterna Julia Andersson, Evin Malak och Emma Sillanpää, som första pristagare med motiveringen:
”Ett förslag med ett mycket välgjort och väl presenterat hållbarhetsprogram och gestaltningsprogram, samt en utförlig teknisk beskrivning.  Det föreslagna ekoby området är genomarbetat från detaljer till helhet och har en stark egen karaktär med viss innovationshöjd. Ett djärvt grepp att låta hus och gångvägar ”låna” sin plats i terrängen som kan ge ett lyckat resultat. Byggnadens gestaltning tar sin utgångspunkt i ekologiska och funktionella överväganden, och arbetar med dessa på ett medvetet vis som resulterat i en ovanlig form som är kopplad till funktion. Planlösningen innehåller kvalitéer, men även aspekter som behöver utvecklas.”
Ytterligare ett ärofyllt pris delades ut som denna dag, det var publikens pris. Dvs. det koncept som besökarna röstat fram efter att ha gått på vernissagen. Detta pris gick till ”Villa Greenhouse”, som bestod av Adam Ljungberg, Axel Johnsson, Matilda Liedström och Camilla Klangebo Hersvall.
Från oss som arbetar med Bysjöstrand Ekoby, vill vi gratulera vinnarna och tacka Alla studenter så jättemycket för den kunskap som samarbetet med Er givit oss i vårat fortsatta arbete. Vi hoppas ni vill arbeta med oss igen – och vem vet……ni kanske vill förverkliga Era bo-drömmar hos oss i Ekobyn – välkomna i så fall.
Ta gärna del av andra länkar från dagen: