Vid Bysjöns strand

Gemensam projektblogg för Bysjöstrands ekoby

2019-09-26 Inbjudan till seminarium: Lokal biologisk avloppsrening och färskvattenförsörjning – cirkulära vattensystem i bostadsmiljön

Av: Thomas Fröbel
Postat under: Aktiviteter
4 September, 2019
Den 26 september bjuder vi in till ett öppet seminarium med experter som beskriver teknikens möjligheter. Vi kommer även presentera skisser och diskussionsmaterial för de cirkulära vattensystemen i Bysjöstrands ekoby. I Bysjöstrands ekoby i Grangärde planeras för ett slutet vattenreningssystem med minimal miljöpåverkan, där näringsrika vattenflöden från hushållen kan omvandlas till resurser för lokal odling […]

Den 26 september bjuder vi in till ett öppet seminarium med experter som beskriver teknikens möjligheter.
Vi kommer även presentera skisser och diskussionsmaterial för de cirkulära vattensystemen i Bysjöstrands ekoby.

I Bysjöstrands ekoby i Grangärde planeras för ett slutet vattenreningssystem med minimal miljöpåverkan, där näringsrika vattenflöden från hushållen kan omvandlas till resurser för lokal odling och till nytt färskvatten.

Genom att lösa både vattenrening och vattenförsörjning inom det nya området minskas det sårbara fjärrberoendet och belastningen på kommunala ledningsnät – därmed stärks den samhälleliga resiliensen, samtidigt som andra värden kan skapas. Men vilka systemlösningar handlar det om i praktiken? Och hur ser det ut?

Följande experter kommer att presentera:

Stanislaw Lazarek
Fil dr i sjöekosystem vid Lunds universitet och innovatören bakom det kompakta biologiska reningssystemet TreeWell som bygger på mikrobiella näringsvävar i akvatiska ekosystem. TreeWell har fått flera utmärkelser och installeras nu runt om i hela världen.

Anders Solvarm

Anders är ortop-ingenjören som blev naturhusexpert och byggde ett bostadshus inne i ett växthus. Hur går det till att rena sitt avloppsvatten inne i det växthus där man samtidigt bor och lever?


Erik Berg

Arkitekt som arbetar med Bysjöstrands ekoby och med konceptet Resilienshus där flerbostadshus kombineras med integrerad avloppsrening och odling.